divendres, 27 de novembre del 2009

Volem en Youb Saudi a casa, ja


En Youb és una de les 21 persones detingudes per formar part del famós Escamot Dixan. Va sortir en llibertat sense cap càrrec, però mesos després va ser detingut per una suposada petició d'extradició a Algèria, on va ser extradit pel govern després de passar 3 anys i mig en presons de l'Estat espanyol. A Algèria va ser absolt de qualsevol càrrec i alliberat. Des d'aleshores, ja fa gairebé 3 anys, intenta aconseguir un visat per tornar a casa seva, a Girona, on viu la seva família. El govern de l'Estat espanyol, el mateix que el va detenir, empresonar i extradir injustament, ara li nega el visat per poder refer la seva vida a casa.

En Youb Saoudi va entrar a l’Estat espanyol com a refugiat polític i va obtenir el permís de residència i treball l’any 1999. Vivia a Salt amb la seva família, on feia de paleta. El 23 de gener de 2003 va ser detingut en el marc de l'Operació Estany, com a membre d’una suposada cèl·lula terrorista –l’Escamot Dixan- que Aznar va utilitzar per intentar justificar la intervenció espanyola contra el poble de l’Iraq. Enmig de les mobilitzacions contra la guerra, en Youb –com la resta de detinguts- va ser alliberat. El mes de juny de 2003 el cas es va sobreseure i, així, es va tancar la investigació contra ell, descartant qualsevol responsabilitat penal. El cas mai no s’ha reobert per en Youb ni hi ha cap referència a ell en la sentència de l’Escamot Dixan. De fet, el Govern espanyol va ser condemnat a indemnitzar-lo per aquests mesos de presó preventiva.
No obstant això, el setembre del 2003 en Youb Saoudi va ser detingut altre cop, al·legant una extradició demanada per les autoritats algerianes, que mai no havia aparegut mentre en Youb havia estat imputat en l’Operació Estany. L’Audiència Nacional va accedir a l'extradició amb la condició que se celebrés un nou judici a Algèria. Després de la inadmissió dels recursos respectius al Tribunal Constitucional i al Tribunal Europeu de Drets Humans, el Govern espanyol va decidir l’extradíció d’en Youb, que es va executar finalment el desembre del 2006, després d’haver passat més de 3 anys en presons espanyoles.

Mobilitzacions diverses, les mocions d’una desena d’ajuntaments de les comarques gironines –de Girona, Figueres o Salt, entre elles- i, fins i tot, la resolució de la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya, mostren l’oposició de la societat civil catalana a l'extradició d’en Youb -tant perquè posava la seva vida en perill, com perquè es podia veure la intempestiva petició d’extradició com una maniobra del Govern d’Aznar per introduir més confusió en relació amb l’Operació Estany.

Finalment, el dia 24 de febrer de 2007, en Youb va ser absolt a Algèria, en un tràmit que reconeixia que no hi havia cap causa contra ell i que obligava l’Estat algerià a assumir els costos del judici. Immediatament en Youb va iniciar al consolat de l’Estat espanyol a Oran els tràmits per aconseguir el visat que li permetés tornar a casa, a Girona. Sempre havia tingut els papers en regla a l’Estat espanyol fins que li van caducar a la presó el maig de 2004. Malgrat això, i a una campanya que va comptar amb múltiples adhesions i la intervenció de diversos parlamentaris catalans a Madrid, el Consolat va denegar-li el visat, al·legant la necessitat que presentés un Certificat d'antecedents penals algerià. En Youb va presentar el certificat el gener de 2009 –després del calvari burocràtic que va suposar obtenir-lo- però el Consolat Espanyol a Oran va tornar a denegar-li el visat.

L’últim intent l’ha realitzat la Nadjouia, l’esposa d’en Youb, a través d'una sol·licitud de reagrupament familiar, tramitada amb el suport jurídic de Cáritas i amb l’aval del regidor de Serveis Socials dea l’Ajuntament de Girona, Joan Olóriz, a la Subdelegació del Govern a Girona. El subdelegat Francesc Francisco Busquets –que, per cert, s’havia compromès que els imputats de l’Operació Estany als quals caduqués el permís de residència pel fet d’estar en presó preventiva, podrien renovar-lo sense problemes- ha denegat, també, el reagrupament.
La situació d’en Youb és, doncs, tan kafkiana com injusta: és a Algèria –lluny de la seva família- i sense papers, per unes causes judicials de les quals ha estat declarat innocent.

Per tot això, les persones i organitzacions sotasignants exigim al Govern de l’Estat Espanyol -i en particular al seu subdelegat a Girona, Francesc Francisco Busquets:

Que en Youb pugui tornar legalment a casa seva, a Girona, de forma immediata.
Que es depurin les responsabilitats polítiques per la situació que en Youb i la seva família estan patint.

VOLEM EN YOUB A CASA JA!!!