dijous, 29 de gener del 2009

treva

No us sorprendreu si afirmo que una de les meves dèries és analitzar el llenguatge i el tipus de notícies que apareixen als mitjans de comunicació, especialment aquells que em són més propers. Doncs bé, després d'une setmanes més aviat calladet en aquest sentit, avui ja no he pogut aguantar més. I és que ahir llegia als mitjans digitals que 'Israel havia bombardejat, de nou. diversos edificis i carrers de Gaza. La majoria de titulars anaven en aquesta direcció i duien com a subtítols uns curiosos enunciats del tipus "en les properes hores es podria posar punt i final a la treva existent a Palestina".

Quan dic 'curiosos', podria dir 'comparativament odiosos' o 'proisraelians' si ens fixéssim en com els mateixos mitjans acostumen a tractar aquests esdeveniments. L'exemple més evident el trobaríem en l'acció que ETA va perpetrar a l'aparcament de la terminal T4 de Madrid el gener de 2008. En aquell moment, recordeu quins van ser els titulars i les declaracions en les majories de mitjans? Molt senzill, "ETA dinamita la treva", "Los terroristas ponen fin a la tregua" o "Se acaba la tregua de Zapatero y ETA".

En tot cas, com podeu veure, en aquella ocasió, una acció armada va suposar directament el fi de la treva per la majoria de mitjans. No hi havia dubte que si hi havien atacs, no es podia parlar de treva. En canvi, si el tema es Israel a Palestina o l'ONU a l'Afganistan, les interpretacions dels mitjans canvien substancialment. La pregunta clau, però, és si els mitjans de comunicació tenen aquesta actitud de forma conscient o inconscient. Tant de bo m'equivoqués i fós una qüestió política que es pogués transformar, però tot plegat em fa pudor a incapacitat i a manca d'anàlisi i temps del món periodístic. Cas a part són els opinòlegs.

1 comentari:

bernat ha dit...

carai lluc, avui no pares!
és ben cert això que dius, jo crec que la gent te t'han assumides aquestes posicions que ho escriuen sense reflexionar-hi...
tot i que és evident que també n'hi ha molts que ho fan amb tota la malicia del món.