divendres, 14 de setembre de 2007

El Marroc, el país de les desoportunitats


Sí senyor! Les vacances s'esfumen tan ràpid com els retrats del rei a Girona i ja sóc de volta a terres gironines. De retornada amb tren des de Càdis cap a terres catalanes anava reflexionant amb Marroc. Què era aquell estat situat a tan sols vuit quilòmetres de la península i espoliada durant tant de temps per l'Estat Francès i l'Estat Espanyol (recordem Sebta i Melilla)??? Com funcionava? i, especialment quin collons de futur li esperava??? Tot plegat complicat.


I és que només vuit dies al nord del país i unes quantes converses amb ciutadans amb orígen marroquí o amazigh, alguns residents a Barcelona, altres a Tànger, Asilah o Fes et fan entrar una basarda dins al cos que t'omple la ment de pessimisme. Joves, com tants arreu del tercer món, enganxats a la cola, milers de treballadors aturats, consciència ecològica nul·la que sumada a la nostra imposició de la cultura del plàstic provoca una alteració gegantina del paisatge, l'especulació salvatge de les costes mediterrània i atlàntica o la Monarquia dictatorial desconeguda i silenciada per les potències del món no deparen bons auguris.


Ara bé, davant aquest esdevenir, cal destacar, en sentit contrari i de forma molt positiva, el caràcter de la població que recorda a les històries d'infància dels nostres pares i basades en la solidaritat entre veïns i veïnes per tal de fer front a totes les problemàtiques que es troben en el seu dia a dia. A mi, amb el record dels seus somriures, només em queda desitjar a la societat marroquina, que aporifiti aquests lligams i aquestes xarxes socials per tal d'aconseguir transformar el futur que se'ls ha marcat des de les grans instàncies de poder i, sobretot, que treballin per la igualtat (també de gènere), la democràica i el dret a decidir i a fer tot el que desitgin. De fet, que es descolonitzin de nosaltres i de tots aquells que volen aprofitar-se de la seva situació geogràfica!!!!!


Apa,....s'acaben les vacances, tornen les classes, torna l'activitat del bloc!!!


Una abraçada per totes i tots els companys de viatge